Classical Jazz '05

PINSEUTSTILLING OG KONSERTER KNATTEN 2012

Hver dag i pinsen 26.-28.mai. Åpent fra 12.00-18.00 Konsertstart hver dag kl. 15.00

I år er det 19.gang det blir arrangert pinseutstilling og konserter på Knatten, Asmaløy. Vi inviterer dere til en kulturell oppdagelsesferd i Johan og Annemarta Borgens tidligere hjem, der dere vil oppleve billedkunst, musikk, poesi, satire og litterære opptredener i intime omgivelser. Uteområdet er frodig og innbydende, og vi oppfordrer dere til å slå dere ned og nyte den vakre skjærgården og hagen.

Pinseutstillingen med meget sterkt program

I år kan pinseutstillingen på Knatten by på en rekke kjente navn fra norsk kunst og -kulturliv. Vi nøler ikke med å si at dette er det sterkeste programmet noensinne! Bjørn Saastad stiller ut malerier og grafikk i Biblioteket, Trond Botnen stiller ut malerier i Sjøbua, og Eva Lange stiller ut malerier, grafikk og glassbilder. På konsertsiden kan vi by på blant andre skuespiller Dennis Storhøi, poet Håvard Rem, jazzsanger Dorthe Aske, forfatter Øystein Wingaard Wolf, pianist Vigleik Storaas og humorist Dagfinn Nordbø. Velkommen til Republikken Knatten!

Bjørn Saastad gå til toppen

bjorn-saastad Bjørn Saastad må sies å være en av våre mest originale kunstnere. Hans naivistiske uttrykk har en besnærende enkelhet, som appellerer like mye til store som til små. Det som går igjen i svært mange av bildene hans, er betrakterens stilling i verden. Kunstnerens rolle er jo nettopp å tolke virkeligheten - å formidle en bestemt innfallsvinkel til den verden som omgir oss. I Saastads bilder smelter kunstnerens og betrakterens bilder sammen.
Vi gir ordet til Bjørn selv:

"Ole Jørgen Lehmann var en av Oslos moderne bohemer. Han var den første som lærte meg litografi. Jeg var på Dolphins litografiske verksted som ble drevet av Ole Hauki, mannen som også startet den legendariske Dolphins Viseklubb. I 1978 spurte jeg Ole Hauki om jeg kunne få lære lito: Det minnet om alkymi, syntes jeg. Hauki var opptatt, og sa: - Du får spørre Ole Jørgen! Han var jeg redd for, det vil si hans skarpe tunge. Ole Jørgen så lenge på meg og sa: - Slave, kom her. Jeg er din mester - slip stenene!"

Bjørn er oppvokst i Hong Kong, USA og Norge, og har i tillegg til karrieren som maler og grafiker også arbeidet som kunstfotograf og illustratør. Han har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet i Galleri Tonne og Molde Kunstforening. Han har også deltatt i mange kollektive utstillinger, som Høstutstillingen og Østlandsutstillingen, i Trondheim Kunstforening og på Henie-Onstad Kunstsenter.

Trond Botnen gå til toppen

trondbotnenTrond Botnen er utdannet ved Kunsthaandværkerskolen, København (1958) og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1960). Han har hatt praksis hos Johnny Friedlander, Paris. Han er innkjøpt av bl.a. Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Trøndelag Kunstgalleri, Lillehammer Bys Malerisamling, Stavanger Faste Galleri, Bergen Billedgalleri, Statens Museum for Kunst (København), Kunst på Arbeidsplassen, Norsk kulturråd og Betty Parsons Collections, New York.

Sammen med Svein Finnerud Trio leste Trond Botnen sprelske og surrealistiske dikt på den legendariske jazz og poesi-LP'en "Multimal", 1971. Platen ble utgitt på nytt i 2008, i trippel CD-boks fra nytenkende Plastic Strip Records - sammen med andre innspillinger av Svein Finnerud Trio.

På Knatten stiller han ut malerier i Sjøbua. Og, dette er en meget sjelden anledning: Trond vil også lese dikt under åpningen lørdag klokken 15.00!

Eva Lange gå til toppen

evalangeSkikkelsene - eller personene om man vil - i Eva Langes bilder ser ofte ut som om de er overrasket i den situasjonen de befinner seg i, som om de nettopp er tatt på fersk gjerning eller at noen brått har revet opp døren til rommet de er i.

Uttrykket av overraskelse er ofte det mest nakne ved disse skikkelsene, og er et tegn på at de ikke befinner seg innenfor en historisk tidsramme. De lever ikke i historiske landskaper, men på hemmelige skjulesteder - og det er på disse gjemmestedene Eva Lange finner dem.

Hun har hatt en stor utstillingsvirksomhet både hjemme og i utlandet, blant annet i Tyskland, England, Italia, Slovakia, Thailand, Egypt, Israel og Malta. I tillegg har hun utført diverse utsmykninger, og er innkjøpt av så vel offentlige som private institusjoner. På Knatten 2012 viser hun grafikk, malerier og glassbilder.

Program lørdag kl.15.00: (pinseaften)

Dennis Storhøi gå til toppen

dennis-storhoiDennis vokste opp på Kråkerøy i Østfold, og i 1985 ble han uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole. Han debuterte samme år på Den Nationale Scene, og deretter spilte han blant annet Wilde, Dostojevskij og Shakespeare på Rogaland Teater. I 1988 debuterte han på filmlerretet i "Kamilla og Tyven", så ble han ansatt ved Oslo Nye Teater hvor han har spilt blant annet Dracula, Chicago, My Fair Lady, Spellemann på taket og Les Miserables.

TV-debuten kom i 1991, i dramaserien "Fedrelandet". Han spilte mot Antonio Banderas i filmen The 13th Warrior, og du kunne også se ham i "Yohan Barnevandreren". Han har også vårt en ettertraktet aktør for NRK radio, ikke minst med figuren "Reka Kristiansen" i Smånytt - en parodi på østfoldsk lokalradio. Han var med i tv-seriene "Seks som oss" på TV2 og "Størst av alt" på NRK. I Ibsenåret 2006 spilte han i den internasjonale Peer Gyntforestillingen "Verdensborger av gemytt." Dennis har også deltatt i en rekke suksessfulle sommershow.

I 2008 debuterte han som Peer i det årlige Peer Gynt Stemnet ved Gålåvatnet, deretter turnerte han med POS Theatre Companys "Drapene i Aalst" sammen med Aksel Hennie og Ane Dahl Torp.

Dennis Storhøi har mottatt Oslo Bys Kunstnerpris, Kritikerprisen, Komiprisen og Plankebæreren.

Vi ønsker ham velkommen til Knatten!

Dorthe Aske gå til toppen

dortheaskeDorthe Aske (vokal) har lang fartstid som musiker, spesielt innenfor jazzsjangeren. Dorthe gjestet Knatten også i 2011 med stor suksess, da med sin Trio Matiné.

Musikken som vil bli presentert på Knatten kommer i år til å være hentet fra gamle filmklassikere og jazzstandardlåter.

I år akkompagnerer Vigleik Storaas på piano, og Åsmund Kleivenes spiller bass.

Vigleik Storaas gå til toppen

vigleikstoraasVigleik Storaas er blant landets ledende jazzpianister. Han har rukket å utgi hele syv CD-er i eget navn, og over tyve som sidemann. Vigleik underviser ved Jazzlinja NTNU i Trondheim, og er en ettertraktet medspiller i en rekke forskjellige musikalske sammenhenger.

Han har spilt og turnert med storheter som Chet Baker, Warne Marsh, Jack DeJohnette og John Surman, og vunnet tre Spellemannspriser, blant annet med Trondheim Jazzorkester. Innimellom tar han seg tid til å spille med Det Norske Poesi & Satireorkester med sin bassbror Gaute Storaas og jazzpoetsatiriker Dagfinn Nordbø.

På Knatten 2012 vil han delta i forskjellige musikalske settinger: Lørdag med Dorthe Aske, søndag med Håvard Rem og Dagfinn Nordbø.

Program søndag kl 15.00: (første pinsedag)

Håvard Rem gå til toppen

haavardremHåvard Rem er en av våre fineste lyrikere og gjendiktere. Han har utgitt ti diktsamlinger etter debuten med Kall på heltene i 1977. Hans nyeste diktbok, 30 40 50, kom i februar i år. Rems Utvalgte dikt er utgitt på norsk, russisk, arabisk og italiensk, og hans dikt og sangtekster er tonesatt av band og artister som a-ha, Kaizers Orchestra, Vamp og Morten Harket. Håvard Rem har gjendiktet William Shakespeare for Nationaltheatret. Han deltok også som medoversetter av Bibelen 2011.

Rems gjendiktninger av Bob Dylan og Leonard Cohen er tolket av blant andre Åge Aleksandersen og Kari Bremnes. Han har også utgitt biografiske bøker om Bob Dylan, Erik Mykland, Tor Erling Staff og Bjarte Baasland.

På Knatten vil han lese et utvalg av sine dikt sammen med pianist Vigleik Storaas, og også med sin sønn Simen som akkompagnerer på akustisk gitar.

Dagfinn Nordbø gå til toppen

DagfinnNordboSatiriker Dagfinn Nordbø har over tjue års fartstid fra den norske humorscenen, blant annet i NRKs Hallo i Uken og som tekstforfatter for en rekke av de beste norske komikerne, for eksempel Rune Andersen, Dennis Storhøi, Espen Beranek Holm og Shabana Rehman. For Humorkompaniet i NRK Radio P1 sto han (blant veldig mye annet) bak "Onkel Børre" og "Smånytt".

Han tok steget opp på scenen i 2009, og innspillingen "Åssengårea?" med Det Norske Poesi & Satireorkester er den første der Nordbø framfører eget materiale, til musikk av Gaute Storaas og Vigleik Storaas. Plata ble spilt inn live under Vossajazz 2011, og fikk strålende kritikker. Påvirkningskilder er blant andre den legendariske Ken Nordine, beatpoetene og selvsagt vår egen Odd Børretzen. Poesi & Satireorkesteret har besøkt store festivaler gjennom 2010 og 2011, og en rekke oppdrag er booket for 2012, blant annet tre konserter på Festspillene i Nord-Norge, der de vil fremføre spesialskrevet materiale.

På Knatten vil Dagfinn presentere noe kjent og noe helt nytt stoff, sammen med pianist Vigleik Storaas.

Program mandag kl 15.00 (andre pinsedag)

Øystein Wingaard Wolf gå til toppen

trondbotnenØystein Wingaard Wolf er en meget produktiv kunstner som har skrevet noveller, romaner, sakprosa, dikt, sanger og barnebøker. Romanen "Brighton Blues" er hans 35. bok, og har høstet meget gode kritikker.

I tillegg til svært original og fantasifull poesi, prosa og sakprosa har Øystein utgitt tre plater med egne tekster og melodier: "Møt meg på halvveien" og "Rop ikke på katten". Han har også utgitt en CD med engelske tekster - "I'm the Ploughman".

For tiden arbeider Øystein med en ny roman, som vi vil få smakebiter av på Knatten 2012.

Han vil også fremføre sanger fra sitt rikholdige reportoar, akkompagnert av gitaristen Frode Barth.

Erik Frisch gå til toppen

erikfrischErik Frisch debuterte med romanen Lysshow i 1979. Deretter fulgte novellesamlingen Casablanca-ekspressen og poesi/prosa-boken La Gabbia/Buret og "lommediktsamlingen" Havets lille katekismus som begge ble publisert i Italia.

Videre har han blant annet bidratt med poesi og epistler i det italienske kulturtidsskriftet "Inchiostri". Erik Frisch var æresgjest under poesifestivalen "Angeli Nel Cielo De Cilento" i Ceraso, Italia i 2007.

Andreas Gregersen gå til toppen

andreasgregersenAndreas Gregersen er en ung og meget lovende mann, født i 1991. Han jobber til daglig som portør ved Akershus Universitetssykehus, mens han venter på skoleplass fra ulike institusjoner for høyere utdanning. Han har vært elev ved anerkjente Trøndertun Folkehøgskole, der han studerte musikk og lydproduksjon.

Andreas er aktiv i revy- og amatørteatermiljøet på Romerike, som skuespiller, tekstforfatter og komponist. Ble tildelt "Lornts Mørkveds ungdomspris" under Norsk Revyfestival, NM i Revy 2011. Han ble også tildelt en publikumspris, og prisen for "Årets revynummer" under samme arrangement.

Andreas skriver og fremfører egne sanger som slekter på norsk visetradisjon med humoristisk snert, omhandlende tanker han får i hodet før han skal sove, ting som irriterer ham, og mennesker som inspirerer ham. Han har også erfaring som musiker, låtskriver og produsent, for andres og egne musikalske prosjekter. Velkommen til Knatten for å oppleve ett av fremtidens navn i norsk humor!

PINSEUTSTILLINGEN PÅ KNATTEN 1991 - 2012 gå til toppen
Deltagere i arrangementet

Billedkunstnere:
Eva Lange (1991 -2012)
Bjørn Saastad (2012)
Trond Botnen ( 2012)
Tore Gunnar Olsen (1994, 2011)
Erik Frisch (2002, 2010)
Erik Wessel (2010)
Per Christiansen (2010)
Abdallah Khaled (2009)
Ana Luisa Rebora (2009)
Harald Medbøe (2008)
Sandro Stenico (2008)
Claudio Granaroli (2008)
Ingigerd Husbyn (2008)
Hanne Nystrøm (2007)
Kari Middelthon (2007)
Gunn Harbitz (2007)
Hannes Derlick, minneutstilling (2006)
Marie-José Horverak (Mijo) (2005)
Tom Martinsen (2004)
Jan Svendsen (2003)
Odd Skullerud (2003)
Sissel Stangenes (2001)

Artister og poeter:
Erik Frisch (1994 -2012)
Dennis Sorhøi ( 2012)
Dorthe Aske (2012)
Dagfinn Nordbø ( (2008, 09, 11, 12)
Vigleik Storaas (2012)
Håvard Rem (2012)
Øystein Wingaard Wolf (2012)
Andreas Gregersen (2012)
Magnus Grønneberg (2000, 01, 09, 11)
Hanna-Maria Vea Grønneberg (2009, 11)
Dag Solstad ( 2011)
Shabana Rehman (2000, 01, 04, 10)
Thor Sørheim (2010)
Torgeir Rebolledo Pedersen (2009, 10)
Yngve Fritjof Kristiansen (2008, 09)
Espen Langbråten (2007)
Christian Fasting (2005, 06)
Knut Henriksen (2003)
Oda Schiøll (2002)
Per Frisch (1996, 2001, 2002)
Alf van der Hagen (2000)

Ticket info - call 800-555-1212